NettK&H-studentmål: utvikle bevissthet om trender, teknologi og utvikling innen de ulike fagområdene
Spacewar_Joi_200pxDet første dataspillet regnes å være Spacewar, et spill som ble utviklet på MIT i 1962. Da vil noen si NEI det var ikke det første, det første elektroniske spillet ble oppfunnet i 1947… og så kom Chess, NIM, OXO, Tennis for Two. Diskusjonen går på om historien om videospill og historien om dataspill er en eller to historier…

Videospill ble tilgjengelig for det store publikum, først i form av arkadespill, så med konsoller som kunne kobles til tv, mange år før dataspillet som måtte vente på at den personlige computeren ble mulig, rundt 1980. Noen vil si at forskjellen ligger i at de spilles på forskjellige plattformer.
Spacewar var det først spillet laget til bruk på en datamaskin. Det var ikke mange som hadde tilgang til en datamaskin i 1962. Mer om Spacewar HER og HER.

Når ble video- og dataspill big business?
Pong200x150pxI 1972 blir Ataris arkadespill Pong en stor suksess. I 1975 kom hjemmeversjonen Home Pong av videospillet. Det kunne kobles til tven. Home Pong ble også en stor salgssuksess. Pong regnes som starten på video game industrien.
Se video av spillet HER.
Prøv en variant av Pong: Air Hockey

 

 Gameplay er viktigere enn grafikk
De første spillene hadde ikke særlig avansert grafikk, vil vi si, men «…grafikkens betydning for et dataspill er overdrevet. Det viktige er spillbarhet,…» oppsummerer en rapport fra medietilsynet, 1998, s 156-7. Hva så med å vurdere den visuelle kvaliteten i dataspill? (kompetansemål i K&H) Må vi ikke først vurdere spillbarheten? 
De fleste ville hevde at erfaringer med media er en forutsetning for å kunne forstå uttrykket og foreta en kritisk bedømmelse, skriver Eva Liestøl i Dataspill – Innføring og analyse, s 141. Prøv for eksempel Tetris (1985), «the most addictive video game ever», hvis du tør. 
Et vellykket spill har som oftest enkle oppgaver som gir deg tiltro til egen mestringsevne. Du setter igang. Det viser seg at det ikke var såååå enkelt, men du vil prøve en gang til – et vellykket spill utløser en formidabel mestringsiver. Det er lett å tre inn i, vanskelig å tre ut av.

For videre dykk inn i videospillenes historie:  HER.

[NSV]

Reklamer