Forsiden på Charlotte Nilsens bok

Den nordnorske tekstilkunstneren Charlotte Nilsens kunstprosjekt kleskolleksjonen Tivoli Redesign kom i bokform i 2009. Boka ble antatt som eget kunstverkverk på Den 64. Nordnorske Kunstutstilling (2010). Den er utgitt av Margbok.
I boka fins bilder av 12 kjoler som er satt sammen av deler av brukte klær og andre tekstiler. Det er trykket ord og setninger på kjolene med sjablongtrykk. Disse tekstene er brokker fra minnebøker, ofte med en finurlig vri.  Egne applikasjoner av slike tekstbrokker står som sider i boka. På kjolene ser vi hvite lapper som stikker ut slik at de ser ut som papirdukkeklær.
Det er fokus på redesign av klær. Leserne blir inspirert til å lage sine egne klær. Hvordan du gjør det er enkelt forklart i boken.

I mange av kjolene bruker hun deler av foldeskjørt og legger gjerne til flere rysjer og bånd nederst på skjørtet, noe som skaper referanse til holbien, rysjen nederst på den samiske kofta. Plisseringen refererer kanskje til Kautokeinokofta, rysjene finner vi på kvinnekofta fra Karasjok. Vi finner også noen kjoler med halsstykker som minner om sørsamiske kofter både i farge og form. (bilde) Ellers er kjolene satt sammen av deler med farger og mønster fra alskens, men ofte gir de følelse av 60-70-tall, og gjerne litt «konete» i stilen. Sampling i forskjellige stilepoker, kaller hun det (her).

Nilsens kunstprosjekt blir en leken utforskning av klær som bærer av minner og identitet.

[NSVE]

Reklamer