Frelsesarmeen startet sin første bruktbutikk – Elevator, som etterhvert har fått navnet Fretex – i 1905 i Oslo.

Hovedmålet med Fretex sin virksomhet er å drive yrkesmessig attføring. Vi gir tilbud om avklaring og kvalifisering til personer som av ulike grunner har vanskeligheter med å skaffe seg, eller fungere i, et ordinært arbeid.

Merkevaren Fretex Redesign er designprodukter laget av innsamlet materiale, produsert ved Fretex sine systuer. Av de innsamlede klærne og tingene går de beste rett ut i bruktbutikkene, men en del har skader selv om kvaliteten ellers kan være god. Disse klærne og tingene kan brukes av Fretex Redesign. Systuene er en del av attføringstiltakene. Se liten snutt om Fretex Redesign fra FBI på nrk HER.
– Hva er redesign?
– Egentlig er det bare god, gammeldags omsøm. Men her syr vi om klær for å bruke detaljer som har vært én ting og gjør det til noe annet, sier Irene Ebbestad som er arbeidsleder ved systua i Drammen. Der produseres pelsputen, Fretex Redesigns største salgssuksess.

[Og] nylig kjøpte det eksklusive varehuset Liberty i London silkeputer fra Fretex Redesign – puter laget av skjerf som er kommet inn til Fretex sitt innsamlingsdepot på Alnabru. (lenke)

Se artikkel om Fretex på Oslo Fashion Week 2009 med mange bilder HER og video.
Oslo Fashion Week 2010: Fretex Surprise Catwalk!

Fretex driver også gjenbruksverksteder for hvitevarer, produksjon av nødhjelpstepper og pussefiller av gamle tekstiler og raggsokker av gjenvinningsgarn.

Av og til arrangerer Fretex kurs i redesign. Under ser du to kjoler laget på et kurs som var et samarbeid mellom HiO og Fretex.


[NSVE]

Reklamer