Aviser over hele verden skriver om at den kinesiske kunstneren Ai Weiwei søndag ble arrestert på flyplassen i Beijing.

Artikkelen nedenfor er utdrag fra Aftenposten 5.april. Weiwei har for tiden en installasjon i turbinhallen på Tate Modern i London. Jeg skal snakke om den når vi møtes neste gang i mai. Jeg anbefaler dere derfor å lese litt på forhånd og gjerne se videoen som dere finner på nettsiden. Adressen står nederst på siden.

Fra Aftenposten.no: Ai Weiwei (53) er en av verdens mest anerkjente samtidskunstnere, og designet blant annet OL-stadionet formet som et fuglerede. Han har lenge vært kjent som en regimekritiker, men har hittil vært beskyttet både av statusen til sin avdøde far, en kjent poet, og av sin høye internasjonale profil, skriver The Guardian.

Kunstneren var på vei til Hongkong i forretninger da han ble stoppet på flyplassen. I tillegg omringet mellom 15 og 20 uniformerte politifolk atelieret hans i den nordlige delen av Beijing, og strømmen var skrudd av i hele nabolaget.

 Representanter for myndighetene skal ha besøkt atelieret tre ganger tidligere i uken, under påskudd av å sjekke at de utenlandske medarbeiderne hadde papirene i orden. Ifølge en assistent skal ikke kunstneren ha vært spesielt bekymret på grunn av dette.

Flere medier har nylig skrevet at Ai Weiwei planlegger å kjøpe lokaler og bygge opp et verksted i Berlin, fordi det stadig blir vanskeligere for ham å jobbe fra Kina. Planen er at han skal komme til Berlin 29. april for å åpne en utstilling i et galleri.

Dagens politiaksjon kommer som en del av bølge av arrestasjoner og trakassering av opposisjonelle i Kina. Organisasjonen Human Rights Watch er bekymret, og sier til The Guardian at hvis selv Ai Weiwei nå blir tilfeldig trakassert på denne måten, er det et signal om at ingen er trygge.

http://www.tate.org.uk/modern/exhibitions/unileverseries2010/default.shtm

TV

Reklamer