3 dagers betongkurs på EVU, EST, HIO!

Etter mange år som et forhatt og utskjelt materiale har betong begynt å finne sin plass som et stuerent materiale mange er nysgjerrig på. Såpass interressant er det blitt at det annonserte kurset i BETONG midt i november 2010 var mer enn fullbooket.

I Norge har vi utviklet betongkunnskap som gjør plattformer i Nordsjøen varige og trygge, men i «holdbarhets-jaget» har vi muligens glemt å bruke like mye tid på å utvikle overflaten, variasjonsmulighetene og leke med formbarheten i materialet.

Betongteknologi er kompleks, men det er ikke alltid man behøver å ta hensyn til saltvann, orkan og armering som er beregnet for å tåle store laster. Det er viktig at man får like god kjennskap til mulighetene i dette materialet som det vi alt har når det gjelder tre, metall, glass og leire.

Støpeprosessen        

 I løpet av kurset fikk deltakerne kunnskap om og erfaring med -Hva som skal til for å lage en god betongblanding;  Hva den består av, mengde sement, sand, stein og vann. -Hvordan blande og tilføre formen-Hva som kreves av utstyr, verktøy, maskiner, verneutstyr-hansker og masker

og sist, men  det som egentlig kommer ALLER først: -Viktigheten av formutvikling, med tanke om funksjon, bruker, form og produksjonsmåte.

Å blande betongen og helle den i formen tar ikke så lang tid og er ikke så vanskelig.  Det er litt søl og gris, så man må tilrettelegge for det med plast e.l. Det kreves blandeutstyr, tilgang på vann, alle råvarer og nødventig verktøy.

Ideutvikling, designprosess og formutvikling               

Betongbruken (massen) kan man holde bløt i max halvtime. Deretter blir den umulig å jobbe med. Forskalingen må derfor være helt ferdig før man begynner å blande.

Designprosessen er et meget godt verktøy for å gi objektet/ideen/prosjektet mulighet til å bli noe mer enn en materialprøve.

 

 

(BW)

Reklamer